wtorek, 2 lutego 2016

Pyszne śniadanie - bułeczki z czarnuszką

Pyszne, pachnące, puszyste z chrupiącą skórką. Idealne na śniadanie, z twarożkiem, dżemem, wędliną lub po prostu z samym masłem.
Pszenne bułeczki na drożdżach, z ziołami, posypane czarnuszką.


Składniki:

10 dag drożdży
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
ok 0,5 kg mąki pszennej
3 łyżki szklanki ciepłej wody
50 g roztopionego masła
łyżka oregano
łyżka koperku
łyżka czarnuszki do posypania
1 jajko do posmarowania  bułeczek

drożdże rozetrzeć widelcem z cukrem, dodać ciepłą wodę i łyżkę mąki. Zamieszać lekko, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut, by zaczyn zaczął pracować.
Mąkę wymieszać z ziołami i solą.
Dodać do zaczyny, wymieszać, na koniec dodać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić ciasto do momentu aż będzie gładkie i elastyczne.
Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do momentu kiedy podwoi swoją objętość.
Wyjąć z miski, przełożyć na stolnice, jeszcze raz króciutko wyrobić. Uformować wałek, podzielić go na równe części, wielkości pięści. Formować bułeczki, odstawić je na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni.
Przed wstawieniem do piekarnika, bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem, posypać czarnuszką
Piec ok 20 - 25 minut.

Smacznego :)

UWAGA: czarnuszka ma dość wyrazisty smak, jest ostra, dlatego ostrożnie z podawaniem bułeczek dzieciom ;)





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz